Avast virusscanner geeft virusmelding Joomla site (dnnviewstate)

Als je een Joomla 2.5 (of hoger) site hebt met een template met een slideshow er in, dan kan het voorkomen dat bezoekers, als ze een Avast virusscanner hebben, een virusmelding in het scherm krijgen en de site niet verder kunnen bezoeken.

 

Op verschillende Joomla fora en bij verschillende klanten van mij werd dit probleem gemeld. Nu kan het zijn dat er echt een virus op de Joomla site staat. Maar bij de meeste sites bleek dit toch niet zo te zijn.

 

Wat ik standaard doe is de probleemsite scannen met Sucuri Site Check, die site geeft meestal accuraat aan wat er aan de hand is.

 

Bij de meeste van de besproken sites werd aangegeven dat er sprake is van SEOSPAM. Maar wat is SEOSPAM? Dit is een poging om met gecodeerde links vanaf een site naar een andere site te verwijzen. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de site waarnaar verwezen wordt een goede ranking krijgt in de Google zoekresultaten.

In dit geval heeft de maker van een slideshow AutsonSlideShow, die in veel Joomla templates wordt gebruikt, zo’n gecodeerde link ingebouwd, om zo zijn eigen site te promoten in de Google zoekresultaten.

Maar is dit een virus? Nee, in dit geval niet, maar Avast virusscanner geeft aan van wel, en dat is wat overdreven. Nu is het wel zo dat het natuurlijk niet netjes is om gecodeerde links te gebruiken voor SEOSPAM.

 

Wat te doen? Het beste is om het stukje code met de gecodeerde link te verwijderen. Volg deze instructie te vinden op het forum van Avast. Dat zorgt ervoor dat bezoekers met Avast virusscanners de site weer kunnen bezoeken.

Gerelateerd bericht