Hoe neem je een domein van iemand anders over?

Je wilt een domein maar je bent er achter gekomen dat die al bezet is. Soms heeft iemand interesse om het domein, al dan niet tegen betaling over te dragen aan jou.

Om er achter te komen wie het is zul je contact moeten leggen met de eigenaar van het domein. Als de website van het domein een contactpagina heeft of een e-mailadres, dan kan je die gebruiken om te vragen of de eigenaar interesse heeft om het domein over te dragen. Als er een telefoonnummer beschikbaar is, is het ook een goed idee om de huidige eigenaar gesproken te hebben.

Maar soms is het niet duidelijk wie de eigenaar is en zal je moeten spitten in verschillende Whois-diensten die de eigenaar kunnen tonen. Voor domeinen die op .nl eindigen wordt die beheerd door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Hiervoor ga je naar de SIDN Whois:

SIDN Whois. Als je naar deze site gaat en het hokje bij Akkoordverklaring aanklikt en de website invult zonder www. ervoor, dan zie je de houder (= eigenaar) en de administratieve contactpersoon. Het e-mailadres bij de administratieve contactpersoon kan je in de meeste gevallen gebruiken om contact te leggen met de eigenaar van de site.

Voor andere domeinen die niet op .nl eindigen zal je een andere organisatie zoals de SIDN moeten gebruiken. Hier een kleine greep:

Voor .be (Belgie): DNS.be
Voor .eu (Europa): eu Your European Identity

Let op: het kan zijn dat de procedure voor verhuizing en/of trade afwijkt van de Nederlandse. Stel je op de sites over de domeinregistratie op de hoogte van de exacte procedure.

Als je contact legt met de eigenaar, vraag dan of deze interesse heeft in een overname. Geeft niet teveel details over wat je ermee gaat doen, dat kan een evt. prijs die de huidige eigenaar vraagt opdrijven.

Als je tot overeenstemming bent gekomen, dan kan je, als het om grote bedragen voor de overname gaat, overwegen het e.e.a. schriftelijk in een overeenkomst vast te leggen. Anders kan je het op goed vertrouwen doen. Blijkt echter de andere partij niet betrouwbaar en draagt het domein niet over, dan gelden e-mailwisselingen en/of briefwisselingen en bewijs dat je hebt betaald voor de overname (overschrijving bank) als bewijslast.

De huidige eigenaar moet zijn eigen registrar op de hoogte brengen dat het domein wordt overgenomen door iemand anders. In ieder geval vraag je aan de huidige eigenaar om het token of transfercode van het domein. Als de eigenaar hier niet bekend mee is moet hij die bij zijn huidige registrar/webhostingbedrijf opvragen. Het is belangrijk dat je die krijgt want anders kan je de verhuizing niet inzetten.

Nadat overeenstemming is bereikt is het zaak om het domein te verhuizen naar een registrar (= webhoster) van jouw keuze. In principe verschilt de procedure niet zoveel van een normale verhuizing (als je zelf je domein van de ene naar de andere registrar verhuist). Behalve dat je bij de door jou gekozen registrar aan moet geven dat het om een ’trade’ gaat. Bij Helderhosting (mijn registrar) werkt het zo dat je de verhuizing regelt via hun Admin panel, en dat je daarna mailt dat het betreffende domein een trade betreft.

Dan zullen zowel de huidige eigenaar en jij een mail krijgen van de SIDN om akkoord te gaan met de overname. Als beide dat hebben gedaan dan is het domein praktisch verhuisd.
Als je al een tijdelijk domein had gekregen van je nieuwe webhoster voor het overgenomen domein, dan kon je die al inrichten met een website. Als dan de verhuizing geregeld is en alle DNS-servers bijgewerkt zijn, dan zal de site al verschijnen onder het nieuwe domein.

Gerelateerd bericht

%d