Glasvezel in Ooststellingwerf – Veelgestelde vragen (FAQ)

Glasvezelcampagne voor Gemeente Ooststellingwerf 2020 – Veelgestelde vragen (FAQ)

Veelgestelde vragen (FAQ)

> Waarom zou ik nu met de glasvezelcampagne meedoen, ik kan toch ook na de campagne aansluiting vragen?

De campagne is inmiddels op 6 mei 2020 gestopt en de 35% is niet gehaald. Maar je kan toch nog meedoen. Dat kan je zelf aanvragen bij de aanbieders, of via mij. Via mij is handig als je wat meer informatie wil of hulp wil bij je keuze. We hopen dat zich nog extra mensen aanmelden zodat de 35% alsnog wordt gehaald. Misschien komt er nog een extra campagne. De aansluitkosten blijven voorlopig 250 euro.

> Wat vindt Plaatselijk Belang Appelscha van dit initiatief?

U kunt het hier lezen: https://plaatselijkbelangappelscha.nl/index.php/57-informatie-dfmopglas

> Komt de glasvezelaansluiting in plaats van mijn huidige ADSL of COAX kabel vanaf de straat naar mijn pand?

Qua bekabeling komt deze naast de huidige aanwezige ADSL en/of COAX kabel vanaf de straat naar het huis/bedrijfspand.
Qua abonnement kan je beide aanhouden, maar qua kosten is dat wellicht niet zo handig, want je betaalt dan ook dubbel. Maar in theorie is dat wel allemaal mogelijk.

> Gaat mijn hele tuin overhoop als ze de glasvezelaansluiting gaan realiseren?

Meestal niet, tenzij er in de tuin veel puin aanwezig is waardoor de kabel niet met luchtdruk onder de grond kan worden gebracht naar het aansluitpunt in huis. Er komt voordat er uberhaupt begonnen wordt met aanleggen eerst per huishouden of bedrijfspand een schouwer kijken en neemt de situatie op en bespreekt deze met de bewoner/eigenaar.

> Voor de aansluiting wordt eenmalig 250 euro gevraagd, geldt dat ook als je een huurhuis hebt?

Nee, die kosten zou de woningbouwvereniging op zich kunnen nemen, maar dat moet de coöperatie De Fryske Mienskip op Glas (DFMopGlas) wel afspreken met de woningbouwvereniging. Meestal lukt het de coöperatie De Fryske Mienskip op Glas (DFMopGlas) wel om met de woningbouwvereniging goede afspraken te maken hierover.

> Zal een glasvezelaansluiting de waarde verhogen van mijn koophuis?

Waarschijnlijk kan je dit niet in de waarde van het huis terug laten komen, maar je kan je wel voorstellen dat als je je huis te koop zet en er is geen glasvezelaansluiting, dat misschien de koper dat niet fijn zal vinden, vooral als deze veel thuis wil of moet werken.

> Kan ik die glasvezel nemen en die 250 euro betalen zonder een provider te kiezen?

Nee, dit is gebonden aan de provider, u neemt hiervoor een abonnement voor een jaar. Na dit jaar kan je opzeggen of naar een andere provider overstappen of helemaal stoppen met glasvezel.

> Ik heb nu Ziggo en ik wil graag glasvezel. Zijn er zaken waar ik extra rekening mee moet houden?

Bij Ziggo is het over het algemeen zo dat een COAX kabel is getrokken van de meterkast naar waar uw TV staat (en waar een COAX aansluiting aanwezig is). Er zijn ook situaties waar de COAX aansluiting direct in de huiskamer is gemaakt. Bij glasvezel moet u er rekening mee houden dat er vanaf het punt waar de glasvezel binnenkomt (meestal de meterkast), een netwerkkabel moet komen naar de ruimte(s) waar uw TV staat. Met een netwerkkabel wordt een Ethernetkabel bedoeld en worden ook wel Cat kabels genoemd zoals Cat 5e of Cat 6. Bij uw TV word een interactieve TV ontvanger aangesloten, die TV ontvanger wordt van het TV signaal voorzien via die netwerkkabel. Natuurlijk is het ook mogelijk om met Lan-Over-Power of via draadloos een verbinding tussen meterkast router en de TV ontvanger te maken, maar dat is niet gegarandeerd storingsvrij. Dus ik raad aan om een netwerkkabel aan te leggen (via bijvoorbeeld een kruipruimte, onder of langs plinten, etc). Zo’n kabel wordt over het algemeen niet voor u aangelegd bij installatie door de provider en kunt u dus het beste zelf al regelen (veel installatiebedrijven kunnen dit voor u doen, zoals bijvoorbeeld Installatiebedrijf Bakker), of bij de installatiemonteur tegen meerprijs afnemen.

> Wat voor netwerkkabel heb ik nodig tussen de router in de meterkast en de TV ontvanger?

Minimaal een Cat 5e kabel, dus Cat 6 mag ook. Een Cat 5 kabel (dus zonder de ‘e’) levert een minder hoge snelheid.

> Als de aanleg van glasvezel door gaat in Ooststellingwerf, hoe lang gaat het dan duren voordat ik de aansluiting heb?

Als de 35% gehaald is, dan zal de aannemer(s) de plannen gaan maken, waar moet precies worden gegraven om iedereen die zich ingeschreven heeft aan te sluiten. Die plannen maken is geen simpele klus en daar gaat echt wel even een paar maanden overheen, daarbij moeten er ook vergunningen worden gevraagd en dat neemt ook aardig wat tijd in beslag. Als het op 6 mei 2020 doorgaat, dan kan het zijn dat vanaf september tot en met november er pas gegraven kan worden. Waar begonnen wordt met graven is nu niet bekend, maar je mag er van uit gaat dat tussen de eerste aansluiting tot de laatste aansluiting 1 tot 1,5 jaar kan zitten.

Tot dat moment betaalt u trouwens nog niets. Het betalen van de bijdrage aan DFMopGlas van 250 euro of 500 euro en de abonnementskosten beginnen pas te lopen als de aansluiting gereed is.

> Ik wil graag nog glasvezel aanvragen, maar de campagne is 6 mei 2020 al afgelopen toch? Kan ik nog glasvezel aanvragen tegen 250 euro ipv 500 euro aansluitkosten en toch nog meedoen?

De campagne is afgelopen, maar je kan je nog wel aanmelden. Dat kan bij de providers zelf of via mij.

Gerelateerd bericht