Logo voor je website, pluk ze niet zomaar van internet

Als je een website gaat maken dan wil je daar ook graag een logo op hebben. Het logo heb je ook nodig voor andere media, zoals visitekaartjes, briefpapier, reclame in kranten, etc.

De plek om een afbeelding te zoeken is door gebruik te maken van Google en dan Afbeeldingen te kiezen. Dit is gemakkelijk en simpel om daar een logo te zoeken. Toch zijn er verschillende redenen dat je dit beter niet kan doen (tenzij je onderzoekt of je het vrij kan gebruiken):

 • De afbeelding die je vindt is een logo van iemand anders of van een ander bedrijf
  De eigenaar van het logo zal een copyright op het logo hebben en er achter kunnen komen dat jij dit gebruikt. De eigenaar zal simpelweg eisen dat je het logo niet meer gebruikt.
 • De afbeelding die je vindt is een stock photo van een stock photo site als Dreamstime, FreeImages, IstockPhoto, Thinkstock of een andere stock photo site;
  Eigenlijk alle stock photo sites hebben in hun voorwaarden staan dat de afbeeldingen die zij aanbieden, al heb je ervoor betaald, niet mogen worden gebruikt als logo. Ik heb tot heden geen stock photo site kunnen vinden die dit toelaat. Eigenlijk ook wel logisch, want een afbeelding als logo, daar wil je zelf graag copyright op uitoefenen. En dat kan niet want de afbeelding is door iedereen te kopen.
  Denk niet: “Ach daar komen ze toch niet achter.”, maar helaas is de werkelijkheid dat deze sites geavanceerde software gebruiken om misbruik van afbeeldingen op te sporen op het internet. Zelfs als je maar een deel van zo’n stock photo afbeelding gebruikt!
  Als je een stock photo afbeelding wil gebruiken maar niet als logo dan is dat wel toegestaan, mits je een evt. licentie hiervoor hebt betaald.
 • Als je echt origineel en uniek identificeerbaar wil zijn met je logo, dan gebruik je geen afbeeldingen van het internet.
  Je kan het beste zelf een foto maken en die gebruiken (en zelf copyright op uitoefenen) of een uniek logo laten ontwerpen. Er zijn ook wel speciale sites waar je logo’s kan uitkiezen, maar dat zijn over het algemeen animaties en nooit foto’s. Zie bijvoorbeeld Stock Logos.

Heb je toch een hele mooie afbeelding gevonden op internet en je wil onderzoeken of het belast is met copyright of een licentie, ga dan als volgt te werk:

 • Kijk op de site waar je de afbeelding vandaan hebt. Staat er ergens op de pagina (vaak in de ‘footer’) ergens een copyright symbool? Als de afbeelding van de eigenaar van de site is dan bevindt je jezelf op glad ijs als je het als logo wil gebruiken. Maar of de afbeelding echt van de eigenaar van de site is kan je niet zomaar met zekerheid zeggen (tenzij je het de eigenaar vraagt). Om zeker te zijn dat de afbeelding niet van een stock site komt kan je…
 • … de afbeelding downloaden, naar de afbeelding gaan en de afbeeldingsnaam nemen om daarmee te zoeken in Google (niet in Google Afbeeldingen). Daarmee heb je kans dat je al een zoekresultaat op een stock photo site krijgt. Als dat toch niets oplevert dan kan je bij verschillende bekende stock photo sites ook de afbeelding met een speciale functie er in slepen. Soms wordt de afbeelding gevonden en dan weet je dat je het niet als logo kan gebruiken.
 • Heb je dan nergens gevonden dat het plaatje van iemand is? Dan kan je het misschien gebruiken, er zijn echter geen garanties dat de afbeelding van iemand is.

Als je echt een origineel en uniek logo wil hebben, kan je die toch beter zelf maken, kopen bij echte logo sites of laten maken. Of geen logo gebruiken en alleen de naam van je bedrijf gebruiken.

Gerelateerd bericht

%d bloggers liken dit: